De IJsjesnorm

Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, maar niet alle speelplekken zijn even gemakkelijk bereikbaar. Aan de hand van een lekker ijsje proberen we die bereikbaarheid in kaart te brengen.

Hoe werkt het?

Met een ijsje in de hand vertrek je vanuit een belangrijke plek voor jou (je thuis, school, hobby, bij familie, vrienden, ...) en stap je richting een speelplek in de buurt. Onderweg geniet je van je ijsje, om bij aankomst te kijken hoeveel er nog overschiet. Is je ijsje op? Of heb je nog meer dan de helft over? Laat het ons zeker weten via het formulier.

Nood aan een visuele voorstelling van de stappen? Bekijk zeker onze video en flyer met stappenplan hieronder.

Het doel

Met de ijsjesnorm willen we op een informele manier meten hoe bereikbaar speelplekken in Vlaanderen en Brussel zijn. Zo meten we niet in fysieke afstand, maar in de tijdsduur van een gemiddeld ijsje. Zoals een klein kind trager eet, maar ook trager stapt, zal een tiener al grotere happen en stappen nemen. Op die manier krijgen we uiteindelijk een beeld van de gemiddelde grootte van een ijsje bij aankomst per regio.

Als de speelplek dicht in de buurt is en gemakkelijk bereikbaar, dan zal je aankomen met nog veel ijs over. Ligt je speelplek ver, of is het lastig om die speelplek te bereiken, dan zal je ijsje misschien al op zijn.

Deel jouw resultaten

Uitgegeten en -gemeten? Hieronder kan je het formulier invullen om ons te laten weten hoe groot jouw ijsje nog was. Invullen kan tot en met 15 september!


Een smakelijk stappenplan

Neem, maak of koop een ijsje naar keuze. Op een hoorntje, in een potje, op een stokje, roomijs, sorbet, waterijs, met discodip of chocoladesaus, dat kies je zelf. Bekijk zeker onze tips om zelf ijsjes te maken!

Vertrek vanuit je huis, of een belangrijke plek waar je veel tijd spendeert, zoals je school, hobby, bij familie, ... 

Met een ijsje in de hand ga je op weg.

Eet je ijsje onderweg. Eet en stap op je eigen tempo.

Ga naar je favoriete speelplekje in de buurt. Dit kan een park zijn, of een klein grasveldje, een pleintje, een speelweide, ... 

De hamvraag (ijsjesvraag?) is natuurlijk: hoeveel ijs heb je nog over? Als jouw speelplek dicht in de buurt is, dan heb je nog veel ijs over. Als je erg ver moest stappen om tot een speelplek te komen, dan is je ijsje misschien zelfs op! Duid één van de vijf ijsjes aan die het meest lijkt op de jouwe. 

Hoe kan je meedoen aan de IJsjesnorm als...


Neem bij vertrek, onderweg en/of bij aankomst een leuke foto en tag ons @buitenspeeldag met de hashtag #ijsjesnorm. Veel (m)eetplezier!

De IJsjesnorm delen

Wil je zelf op je sociale media de IJsjesnorm delen om je omgeving aan te moedigen om mee te doen? Dat kan! Wij voorzien enkele bestanden om mee aan de slag te gaan.

Wil je meer beelden, logo's, stickers, posts, ... Bekijk dan zeker het volledige communicatiepakket!

Affiches en flyers
Campagnebeeld
Facebook
GIFs

GIFs zijn te vinden via GIPHY en instagram story's onder de term "ijsjesnorm"

 

Veelgestelde vragen

Moet ik van thuis vertrekken?

Nee hoor! Je kan vertrekken van elke plek waar jij veel tijd spendeert. Dit kan ook bijvoorbeeld je school, opvang, bij familie, hobby of jeugdbeweging zijn. Elke uitvalsbasis waar kinderen en jongeren regelmatig zijn, zou in de buurt een speelplek moeten hebben.

Door aan te duiden waar je vertrekt, kunnen wij per gemeente zien hoe bereikbaar de speelplekken zijn. 

Wat voor ijsje mag het zijn?

Dat is helemaal jouw keuze! Je kan ijsjes kopen in de winkel, of ze zelf maken. Op onze blog delen we enkele recepten voor ijsjevormen (gemakkelijk te vinden in een HEMA of andere winkel). Online vind je ook veel recepten voor schepijs, of recepten die rekening houden met specifieke allergieën of toleranties. 

Dat de grootte van ijsjes kan verschillen, nemen wij erbij. Zo verschilt ook de grootte van elk kind of jongere en de snelheid waarop hij/zij stapt of eet. Met genoeg resultaten komen we tot een gemiddelde dat een beeld geeft van de bereikbaarheid van speelplekken in die gemeente. Help je mee (m)eten?

Wie mag meedoen?

Iedereen die speelt! Jong of oud, het maakt allemaal niet uit. Zolang je een ijsje kan eten op weg naar een speelplek in de buurt, ben je erg welkom om deel te nemen.

Mijn ijsje is gevallen, wat nu?

Helaas, pindakaas! Laat je speelplezier niet bederven door een verloren ijsje. Probeer het nog eens opnieuw op een andere dag.

Ik lust geen ijsjes!!

Kijk zeker online voor receptjes om zelf ijsjes te maken. Wie weet zit er toch iets tussen dat jou aanspreekt. Je kan ook meedoen met een lolly!

Nieuws

Voor meer nieuwtjes, foto's, recepten en tips, check zeker onze blog!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de resultaten via onze nieuwsbrief in jouw mailbox!

Meer weten

Honger naar meer informatie? Wij verzamelden verschillende onderzoeken naar speelkansen en de publieke ruimte voor kinderen en jongeren. Laat je ook inspireren door andere campagnes!

Vormgeving: Elke Broothaers


CONTACT

Tine Bergiers 
Voorzitter

Lange Ridderstraat 22
2800 Mechelen 

0478/39 90 39

Susan De Groote
Medewerker

Lange Ridderstraat 22
2800 Mechelen 

0495/14 18 76

Lotte Cleymans
Stagiaire

Lange Ridderstraat 22
2800 Mechelen