(Groot)ouders, familie, voogd

Wil je mee onderzoek doen naar de bereikbaarheid van speelplekken in jouw gemeente of stad? Dan ben je op het juiste adres. Wij delen enkele tips en tricks om zelf een (m)eetmoment te organiseren, of anderen te stimuleren om deel te nemen.

Waarom meedoen aan de IJsjesnorm?

Kinderen en jongeren gaan vooral in hun eigen buurt spelen. Ze kennen de buurt meestal goed, en weten de speelplekken zijn waar zij het liefst vertoeven. Niet alle speelplekken zijn daarom even bereikbaar vanuit die basisplek. Sommige kinderen of jongeren wonen niet in de buurt van een fijne speelplek, of kunnen/mogen vanwege verkeersveiligheid niet zomaar naar een speelplek gaan. Buitenspelen is essentiëel voor de sociale en motorische ontwikkeling van kinderen, maar veel kinderen hebben geen eigen speelruimte thuis. Alle kinderen hebben recht op speelruimte in hun buurt. 

Met de IJsjesnorm willen we in kaart brengen hoe bereikbaar de speelplekken in jouw buurt zijn, en waar er eventueel nog werk aan de winkel is om de speelkansen voor kinderen en jongeren te verhogen. 

Als (groot)ouder, familielid, buur, voogd... heb je een directe invloed op de kinderen en jongeren in jouw omgeving. Gaan zij vaak buitenspelen? Vinden zij dat er genoeg (leuke) speelplekken in de buurt zijn? Mogen zij al alleen op pad naar een speelplek?

Met de resultaten hopen we lokale besturen en opkomende schepenen aan te spreken over het belang van ruimte voor kinderen en jongeren in steden en gemeenten. Bekijk de resultaten van de IJsjesnorm 2024 hier. Trek jij mee aan hun mouw?

Wat kan je doen?

  • Ga met je eigen kroost, nichtjes, neefjes, kinderen uit de buurt en hun vriendjes en vriendinnetjes op pad, tesamen of apart. Je kan op voorhand een speelplek uitkiezen, of gewoon vertrekken van thuis en zien wat je tegenkomt onderweg. Je mag de IJsjesnorm zo vaak uittesten als je wil (zolang je het resultaat met ons deelt!).
  • Is er een straat/buurtfeest waarbij iedereen samenkomt? Dat kan de perfecte gelegenheid zijn om elkaar beter te leren kennen en een ijsje te delen. 
  • Je kan ook zelf heel gemakkelijk overheerlijke ijsjes maken op voorhand: experimenteer met fruitsoorten en smaken om te komen tot het ultieme ijsje (wat denk je van aardbei, of mango-kiwi).

 

  • Doe het Grote Zomerexperiment: test elke week een andere route uit, om écht wetenschappelijk aan de slag te gaan. Maak je dan notities van je bevindingen? Misschien ontstaat er zo wel een schatkaart vol geheime en minder geheime speelplekjes om nadien mee aan de slag te gaan.
  • Sommige steden en gemeenten hebben een eigen speelweefselkaart waarop je verschillende soorten speelplekken kan vinden. Ken jij ze allemaal al?

Win!

Doe je mee aan de IJsjesnorm via een actie, of promoot je de campagne op een originele manier? Laat het ons weten via jullie socials met de hashtag #ijsjesnorm en tag @buitenspeeldag, of ! Wie weet win je een fantastische (pr)ijsjespakket.

Nuttige links

De IJsjesnorm

Terug naar de IJsjesnorm.

Onderzoek

Lees meer over het onderzoek naar de bereikbaarheid van speelplekken en speelweefsels...

Nieuws

IJsjesrecepten, leuke deelnames en andere nieuwtjes, je vindt het allemaal hier!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van onze (m)eting? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief.

Communicatie

Flyers, posters, foto's, logo's en beelden voor de socials, voor ieder wat wils in ons communicatiepakket.


Download de handige uitdeelblaadjes