Dit was Bui(t)enspeeldag 2024

Foto: Sint-Katelijne-Waver


Organiseren

 

Wil je als stad, gemeente of vereniging zelf een activiteit organiseren in het kader van Buitenspeeldag? Ontdek hier wat de voorwaarden zijn en hoe je je registreert. Ga aan de slag met ons promomateriaal en vind inspiratie in onze infobundel 365X Buitenspeeldag.

Deelnemen

 

Wil je als kind, jongere of ouder deelnemen aan een activiteit op Buitenspeeldag? Ontdek hier waar in je buurt er overal buiten gespeeld wordt en wat daar te beleven valt. Kan je niet wachten om buiten te spelen? Check zeker onze speelideetjes!


Dit was Buitenspeeldag 2023


De Buitenspeeldag

Een streepje geschiedenisDe Buitenspeeldag ontstond in Nederland. De eerste editie vond plaats in 1986, en heette toen de Nationale Straatspeeldag. Straten werden afgesloten voor verkeer om kinderen veilig buiten te laten spelen. Verkeersveiligheidsorganisatie Stop de Kindermoord riep de dag in het leven om veilige ruimte voor kinderen op straat onder de aandacht te brengen. Op 10 jaar tijd groeide de belangstelling voor deze dag enorm. Doorheen de jaren ontfermden verschillende organisaties zich over de dag en veranderde de naam naar Buitenspeeldag. Daarnaast riep Nickelodeon in 2004 in de VS ‘Worldwide Day of Play’ in het leven, waarbij ze niets uitzenden op hun zenders om buitenspelen in de kijker te zetten. Sinds de jaren 2000 doen ze hetzelfde voor hun zenders in Duitsland, de Benelux, Griekenland, Polen en Rusland. 


Buitenspeeldag 2025

18de editie

De Buitenspeeldag van 17 april 2024 was eentje om nooit te vergeten. Ondanks alle stormwolken en regenbuien slaagden velen er in om die dag buiten te gaan ravotten. Anderen speelden die dag onder luifels of in sporthallen, of verplaatsten hun Buitenspeeldag naar een latere dag met meer kans op droog weer. Dat er veel buitengespeeld werd in april, mei en juni 2024 is zeker! Weer of geen weer, elke dag kan een Buitenspeeldag zijn.

Snuif hier de sfeer op van Buitenspeeldag 2024!

Op naar een Buitenspeeldag 2025 die haar voorgangers overtreft. In 2025 gaan we op 23 april allemaal buiten spelen! Waar ga jij spelen? 

Hier werd er bij jou in de buurt gespeeld

 

Scroll door alle activiteiten

Benieuwd wat er in jouw buurt te doen valt op 17 april? Snuister door de UiT-databank en ontdek alle activiteiten! 


buitenspeeldag in Belgie

In België vindt de Buitenspeeldag plaats sinds 2005. De dag is een initiatief van de Vlaamse Overheid in samenwerking met Nickelodeon. Naast Nickelodeon zonden ook de kinderzenders Ketnet, Kadet, Studio 100 TV en VtmKzoom niet uit tijdens de Buitenspeeldag. Aanvankelijk viel Buitenspeeldag in België op de woensdag voor de Paasvakantie. Sinds 2016 is dat steeds de woensdag na de paasvakantie. 

Buitenspeeldag en 365 Dagen Buitenspelen?!

De stuurgroep van Buitenspeeldag, bestaande uit Het Departement CJM, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, Bataljong, Lokaal Netwerk Sportbeleid, Kind & Samenleving en Goe Gespeeld!, zag de Buitenspeeldag als een opstapje om lokale besturen meer uit te dagen om aan een breed speelbeleid te werken.

De Vlaamse Overheid smaakte de ambitie om meer te doen dan in te zetten op één dag massaal buitenspelen. Ze schreven een overheidsopdracht uit om 3 jaar lang te werken rond buitenspelen en duidde de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk aan als inhoudelijke trekker van dat traject. Samen met de partners maken ze tot 2024 werk van een breder gedragen (buiten)speelbeleid in Vlaanderen en Brussel.

De Buitenspeeldag is dus de kers op de taart van 365 dagen lang buitenspelen en buitenzijn. Zowel de Buitenspeeldag als het traject 365 dagen Buitenspelen wordt inhoudelijk vormgegeven door verschillende partners. Daarnaast ondersteunen er een heleboel mediapartners het buitenspeelverhaal en zetten zij zo mee hun schouders onder de Buitenspeeldag. 

Het netwerk wordt getrokken door Goe Gespeeld! en de VDS. Zij geven ondersteuning aan de deelnemende gemeenten en/of organisaties en trekken het netwerk van partners. 

Lees meer over 365 dagen buitenspelen...

Partners

Volgende partners zijn betrokken bij Buitenspeeldag: