Meedoen als school

Tot en met 15 september kan iedereen in Vlaanderen deelnemen aan de IJsjesnorm. Wil je als school mee onderzoek doen naar de bereikbaarheid van speelplekken in jouw gemeente of stad? Dan ben je op het juiste adres. Wij delen enkele tips en tricks om zelf een (m)eetmoment te organiseren, of anderen te stimuleren om deel te nemen.

Waarom meedoen aan de IJsjesnorm?

Scholen zijn een belangrijke uitvalsbasis voor kinderen en jongeren. De route van thuis naar school kennen ze zo goed als hun broekzak. Meestal zijn scholen om die reden centraal gelegen, zodat kinderen van alle uithoeken het gemakkelijk, en liefst zelfstandig, kunnen bereiken.

Op weg naar huis kennen ze waarschijnlijk nog enkele toffe plekjes waar ze op woensdagmiddag of na een lange, vermoeiende schooldag naartoe gaan: een pleintje, grasveldje, skatepark, ... Een speelweefsel kan zorgen voor een efficiĆ«nte verbinding tussen al deze belangrijke en speelse plekken voor kinderen, en een manier voor hen om veilig en zelfstandig onderweg te zijn. 

Daarom kan je als school een belangrijke rol spelen in het verhaal van de IJsjesnorm: hoe zit het met de bereikbaarheid van de speelplekken rondom de school? Hebben alle leerlingen ook vanuit thuis een speelplekje waar ze snel toe komen? Kennen ze de buurt rondom de school goed? Zijn er misschien plekjes die ze zelf nog niet kennen?

Bekijk deze presentatie voor meer informatie over de IJsjesnorm op maat van scholen of klassen. 

Wat kan je doen?

Organiseren

Natuurschool Klavertje 4

Organiseer zelf een IJsjesmeetmoment met enkele klassen, of zelfs de hele school! Dit kan een leuke activiteit zijn aan het begin van het schooljaar, zodat de klassen elkaar beter kunnen leren kennen. 

Een handige manier om (jonge) kinderen zelf te laten registreren hoe groot hun ijsje nog was, is door deze uitdeelblaadjes te gebruiken, waar ze op kunnen schrijven of markeren. 

Contacteer zeker de lokale pers als je een toffe actie uitvoert vanuit je school of scholengroep, zo kan de boodschap nog verder verspreid worden. Lees ons persbericht ter inspiratie.

Stimuleren

Als school heb je een goed contact met de ouders van leerlingen. Als er niet voldoende tijd of middelen zijn om de actie klassikaal uit te voeren, kan je nog steeds de IJsjesnorm ondersteunen door ouders te motiveren. In ons communicatiepakket staan bijvoorbeeld flyers en affiches die afgedrukt kunnen worden om mee te geven, of enkele digitale assets om zelf in een nieuwsbrief te plaatsen. 

Op die manier kunnen ook kinderen en ouders thuis de som op de proef nemen: hebben alle leerlingen een speelplek in hun buurt? Sommige zullen in het centrum wonen, anderen misschien in een achterbuurt of afgelegen plek. 

Win!

Doe je mee aan de IJsjesnorm via een actie, of promoot je de campagne op een originele manier? Laat het ons weten via jullie socials met de hashtag #ijsjesnorm en tag @buitenspeeldag, of ! Wie weet win je een fantastische (pr)ijsjespakket.

Nuttige links

De IJsjesnorm

Terug naar de IJsjesnorm.

Het formulier

Via dit formulier kan je de resultaten van jouw meting ingeven. Hoe groot was je ijsje nog?

Onderzoek

Lees meer over het onderzoek naar de bereikbaarheid van speelplekken en speelweefsels...

Nieuws

IJsjesrecepten, leuke deelnames en andere nieuwtjes, je vindt het allemaal hier!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van onze (m)eting? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief.

Communicatie

Flyers, posters, foto's, logo's en beelden voor de socials, voor ieder wat wils in ons communicatiepakket.

Download de handige uitdeelblaadjes