Meedoen als vrijetijdswerking

Tot en met 15 september kan iedereen in Vlaanderen deelnemen aan de IJsjesnorm. Wil je als vrijetijdswerking mee onderzoek doen naar de bereikbaarheid van speelplekken in jouw gemeente of stad? Dan ben je op het juiste adres. Wij delen enkele tips en tricks om zelf een (m)eetmoment te organiseren, of anderen te stimuleren om deel te nemen.

Waarom meedoen aan de IJsjesnorm?

Vrijetijdswerkingen zijn een belangrijke uitvalsbasis voor kinderen en jongeren. De route van thuis naar hun jeugdbeweging of opvang kennen ze zo goed als hun broekzak. Idealiter kunnen kinderen en jongeren zich zelfstandig van thuis of school naar hun vrijetijdswerking gaan. Op weg kennen ze waarschijnlijk nog enkele toffe plekjes waar ze naartoe gaan: een pleintje, grasveldje, skatepark, ... Een speelweefsel kan zorgen voor een efficiĆ«nte verbinding tussen al deze belangrijke en speelse plekken voor kinderen, en een manier voor hen om veilig en zelfstandig onderweg te zijn. 

Ook tijdens de werking zelf kan er ingezet worden op het ontdekken van de omgeving: weten kinderen welke speelplekken er in de buurt zijn? Kennen zij net enkele geheime plekjes? Is er binnen jullie werking voldoende buitenruimte om te kunnen ravotten, of hebben jullie nood aan meer plek, of meer avontuurlijk groen? 

Door aan de slag te gaan met de IJsjesnorm kan je vanuit je eigen werking op onderzoek gaan: hoe zit het met de bereikbaarheid van de speelplekken rondom je gebouw? Is er nood aan meer openbare (speel)ruimte waar kinderen en jongeren kunnen ravotten? Door mee te (m)eten kan je aantonen hoe bereikbaar de speelplekken in jullie buurt wel of niet zijn, om achteraf met de resultaten aan de slag te gaan in samenwerking met de lokale jeugdraad of jeugddienst

Bekijk deze presentatie voor meer informatie over de IJsjesnorm op maat van het jeugdwerk. 

Wat kan je doen?

Organiseren

Organiseer zelf een IJsjesmeetmoment met je werking! Dit kan een leuke activiteit zijn op het einde van een vermoeiende of warme dag. Je kan vooraf eventueel samen waterijsjes maken aan de hand van enkele fruitige receptjes (wat denk je van aardbei, of mango-kiwi)

Je kan hiervoor ook samenwerken met andere jeugdwerkingen of organisaties in de buurt. Ben je heel blij of net teleurgesteld in het resultaat van jouw ijsjesonderzoek? Laat het dan zeker weten aan je lokaal bestuur: wat doen zij om speelkansen voor hun inwoners te verbeteren? 

Een handige manier om (jonge) kinderen zelf te laten registreren hoe groot hun ijsje nog was, is door deze uitdeelblaadjes te gebruiken, waar ze op kunnen schrijven of markeren. 

Contacteer zeker de lokale pers als je een toffe actie uitvoert vanuit je eigen werking, zo kan de boodschap nog verder verspreid worden. Lees ons persbericht ter inspiratie.

Stimuleren

Als vrijetijdswerking heb je een goed contact met de ouders van leden. Als er niet voldoende tijd of middelen zijn om de actie met iedereen uit te voeren, kan je nog steeds de IJsjesnorm ondersteunen door ouders te motiveren. In ons communicatiepakket staan bijvoorbeeld flyers en affiches die afgedrukt kunnen worden om mee te geven, of enkele digitale assets om zelf in een nieuwsbrief te plaatsen. 

Op die manier kunnen ook kinderen en ouders thuis de som op de proef nemen: hebben alle leden een speelplek in hun buurt? Sommige zullen in het centrum wonen, anderen misschien in een achterbuurt of afgelegen plek. 

Win!

Doe je mee aan de IJsjesnorm via een actie, of promoot je de campagne op een originele manier? Laat het ons weten via jullie socials met de hashtag #ijsjesnorm en tag @buitenspeeldag, of ! Wie weet win je een fantastische (pr)ijsjespakket.

Nuttige links

De IJsjesnorm

Terug naar de IJsjesnorm.

Het formulier

Via dit formulier kan je de resultaten van jouw meting ingeven. Hoe groot was je ijsje nog?

Onderzoek

Lees meer over het onderzoek naar de bereikbaarheid van speelplekken en speelweefsels...

Nieuws

IJsjesrecepten, leuke deelnames en andere nieuwtjes, je vindt het allemaal hier!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van onze (m)eting? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief.

Communicatie

Flyers, posters, foto's, logo's en beelden voor de socials, voor ieder wat wils in ons communicatiepakket.

Download de handige uitdeelblaadjes