Meedoen als lokaal bestuur of jeugdraad

Tot en met 15 september kan iedereen in Vlaanderen deelnemen aan de IJsjesnorm. Wil je als lokaal bestuur of jeugdraad mee onderzoek doen naar de bereikbaarheid van speelplekken in jouw gemeente of stad? Dan ben je op het juiste adres. Wij delen enkele tips en tricks om zelf een (m)eetmoment te organiseren, of anderen te stimuleren om deel te nemen.

Waarom meedoen aan de IJsjesnorm?

De IJsjesnorm kan inkijk bieden in de bereikbaarheid van jouw lokale speelplekken. Wanneer alle resultaten verwerkt zijn, krijgen we een beeld van de 'grootte' van elk ijsje per gemeente: hoe groter het ijsje nog, hoe meer speelplekken in de buurt van kinderen en hun uitvalsbasis! 

Natuurlijk sporen we lokale besturen aan om zelf het speelweefsel onder de loep te nemen en kinderen uit de buurten te bevragen over hun speelkansen en -wensen. De IJsjesnorm is een buitenkans om ook participatief aan de slag te gaan met kinderen en hen zelf te laten onderzoeken hoe lang ze onderweg zijn naar hun favoriete speelplekje. 

Na de bekendmaking van de resultaten kan je als gemeente aan de slag om te kijken waar verbetering mogelijk is. Hou je al rekening met de 8-80-800 vuistregel van Kind & Samenleving? Lees er alles over op onze onderzoekspagina.

Wat kan je doen?

Organiseren

Foto: jeugddienst Maldegem

Zet zelf een ijsjesactie op poten! Je kan met een ijskraampje, ijscowagen, of simpelweg wat koelboxen op het marktplein of op een school gaan staan om ijsjes uit te delen. Zo kan je de mensen aanspreken en het idee uitleggen, of simpelweg een flyer meegeven om hen te stimuleren om het meteen uit te testen.

Je kan ook een eigen IJsjes(m)eetweek organiseren om verschillende acties in te kaderen

(Psst... Flyers en ander promomateriaal vind je in ons uitgebreid communicatiepakket!)

Doe je een zotte actie of een ijsjes(m)eetmoment? Contacteer dan zeker de lokale pers voor foto's en interviews, zo bereik je nog meer inwoners. Lees ons persbericht ter inspiratie.

Stimuleren

  • Zet inwoners aan om op eigen houtje deel te nemen, door gewoonweg flyers of posters te verspreiden, het te delen op sociale media en lokale werkingen op de hoogte te brengen.
  • Je kan hen een financiĆ«le steun bieden door de ijsjes terug te laten factureren via een subsidieaanvraag voor lokale werkingen of straten/wijken.
  • Voorzie een motivatie zoals een wedstrijd of een campagneweek om meer mensen te bereiken en te motiveren. Tijdens de zomermaanden zal iedereen snakken naar een heerlijke verfrissing!
  • Werk samen met lokale jeugdwerkingen, scholen, kinderopvang, ... om aan de slag te gaan met het (m)eetinstrument.
  • Hebben jullie al een speelkaart? Het kan een goeie oefening zijn als lokaal bestuur om alle speelplekken, en eventueel mogelijke toekomstige speelplekken aan te duiden. 

Win!

Doe je mee aan de IJsjesnorm via een actie, of promoot je de campagne op een originele manier? Laat het ons weten via jullie socials met de hashtag #ijsjesnorm en tag @buitenspeeldag, of ! Wie weet win je een fantastische (pr)ijsjespakket.

Nuttige links

De IJsjesnorm

Terug naar de IJsjesnorm.

Het formulier

Via dit formulier kan je de resultaten van jouw meting ingeven. Hoe groot was je ijsje nog?

Onderzoek

Lees meer over het onderzoek naar de bereikbaarheid van speelplekken en speelweefsels...

Nieuws

IJsjesrecepten, leuke deelnames en andere nieuwtjes, je vindt het allemaal hier!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van onze (m)eting? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief.

Communicatie

Flyers, posters, foto's, logo's en beelden voor de socials, voor ieder wat wils in ons communicatiepakket.

Download de handige uitdeelblaadjes