Waar ga jij buiten vertoeven?

Waar ga jij spelen?

Via deze interactieve kaart kan je zien waar er een Buitenspeeldag wordt georganiseerd in jouw buurt! Voor meer info over de activiteiten, bezoek de website van jouw stad of gemeente, of kijk op de UiT-databank.

Vanwege het weer hebben verschillende lokale besturen besloten om hun Buitenspeeldag anders in te vullen of uit te stellen. Kijk zeker op de specifieke websites en socials voor updates en info!

 

Doe mee!

Op zoek naar een activiteit om te doen op Buitenspeeldag? Ontdek in de UiT-databank waar in je buurt er overal buiten gespeeld wordt en wat daar te beleven valt.


Het belang van buitenspelen

Rondcrossen, springen, skaten, voetballen, bergje op en af… Spelenderwijs bewegen kinderen en jongeren enorm veel. En laat dat nu net hetgene zijn dat goed is voor de gezondheid. Daarnaast toont onderzoek aan dat wie buitenspeelt een sterker immuunsysteem heeft en dat spelen tot minder stress leidt. 

Spelen is bijgevolg essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid van het kind. Inzetten op een buitenruimte die spelen en samenzijn bevordert, heeft dus rechtstreeks effect op de gezondheid van kinderen en jongeren.

365 dagen buitenspelen

Buitenspeeldag is de kers op de taart van een jaar lang buitenspelen. Meer weten over hoe we de rest van het jaar inzetten op buitenspelen? Meer lezen... Spelen is ontdekken en experimenteren. De kampenbouwers die weten dat een driehoek sterker is dan een vierkant. De natte voeten die leren dat één nacht vriezen niet genoeg is. De peuter die nu echt beseft dat dat zandtaartje niet lekker is. 

De minister aan het woord

De Minister van Jeugd over Buitenspeeldag 2022

De Minister van Jeugd over Buitenspeeldag 2021Bezorg ons je leukste foto's en video's

Maakte je leuke beelden van je kinderen die wij mogen gebruiken op onze website of sociale media?

Bezorg ze ons via en geef ons via mail je schriftelijke toestemming om deze foto te delen en publiceren.

#buitenspeeldag #365dagenbuitenspelen

Deel je leuke buitenspeelfoto's op sociale media?

Gebruik dan de hashtags #buitenspeeldag en #365dagenbuitenspelen. Zo zien ook wij al jullie lachende gezichtjes verschijnen, een heel jaar lang!


Geen huiswerk op de Buitenspeeldag!


Download de geen-huiswerk-brief en bezorg hem aan jouw leerkracht. Roep zo mee op om op de Buitenspeeldag géééééééééén huiswerk te geven, zodat jij volop buiten je ding kan doen. Doe je mee? 

 

1000 uur de deur uit!


Ben jij klaar om een heel jaar lang buiten te vertoeven? Spelen, skaten, sporten, bewegen of gewoon samen zijn. Alles kan! Kleur een bolletje per uur dat je buiten bent geweest en bekijk hoeveel jij op een jaar buiten leeft! 


FAQ

Mag ik alleen naar een activiteit gaan?

Bekijk goed de omschrijving van de activiteiten tijdens de Buitenspeeldag. Verschillende organisatoren voorzien animatoren en begeleiders tijdens een activiteit, andere verwachten dat je samen met je ouders of een andere volwassene naar de activiteit komt. 
Soms mag je wel alleen komen vanaf een bepaalde leeftijd. 

De organisator kan dit dus zelf beslissen! 

Wat als er iets voorvalt? Ben ik dan verzekerd?

Ja, althans toch op die plekken waar een organisator (gemeente of particulier) een aanbod voorziet waar zij zelf ook aanwezig zijn. 

Doe je bijvoorbeeld mee aan een fotozoektocht, zonder begeleiding of aanwezig personeel, dan sta je zelf in voor je verzekering. 

Hoe weet ik waar ik naartoe kan gaan?

De meeste organisatoren registreren hun activiteit op de Uitdatabank. Neem gerust eens een kijkje op www.buitenspelen.be/ikdoemee om te zien of er in jouw buurt iets te doen is! 
Vind je niets? Kijk dan eens op de gemeentelijke website, gemeentes zijn niet verplicht om hun activiteit te registreren op die uitdatabank.  

Voor welke leeftijd zijn de activiteiten?

De meeste van de activiteiten zijn toegankelijk voor kinderen van 6-12 jaar. Maar heel wat organisatoren zetten ook volop in voor baby, peuters en kleuters én tieners. 

Neem gerust eens een kijkje op www.buitenspelen.be/ikdoemee om te zien of er in jouw buurt iets te doen is voor jouw leeftijd! 

Moet ik mij inschrijven? Is het gratis of betalend?

De meeste van de activiteiten zijn vrij toegankelijk. Voor sommige specifieke workshops of activiteiten dien je je wel in te schrijven. Bekijk dus zeker www.buitenspelen.be/ikdoemee om te onderzoeken welke activiteit jij graag wil doen en of je je dan moet inschrijven. 

Alle activiteiten zouden in principe gratis moeten zijn. Het kan wel zijn dat je ergens drank of eten kan kopen. Daarvoor dien je dan wel centjes mee te nemen natuurlijk.  

Kan je wel buitenspelen als het regent?

Tuurlijk! Jas aan en gaan! 

Ga natuurlijk wel even na of (alles) van de activiteiten nog doorgaat in jouw buurt. Het kan zijn dat de lokale organisator anders beslist. Maar laat dat je vooral niet tegen houden om alsnog naar buiten te gaan.