Dit was Buitenspeeldag 2023!

Een geslaagde 16de editie

Op een zonovergoten woensdagnamiddag 19 april 2023 waren heel wat Vlaamse en Brusselse huiskamers leeg. Duizenden kinderen gaven gevolg aan de oproep om op Buitenspeeldag buiten te gaan ravotten. Op televisie was er alleszins niets te zien zijn voor het jonge geweld, de schermen gingen op zwart tussen 13u en 17u.

Aan deze 16de Buitenspeeldag namen maar liefst 255 Vlaamse en Brusselse steden/gemeenten en organisatoren deel. Het zijn de lokale besturen die de trekkers zijn van de campagne en de Buitenspeeldagactiviteiten in hun gemeente of stad. Zij zetten hun speel- en sportpleintjes, speelstraten, speelbossen… extra in de kijker en riepen kinderen en jongeren op om er op uit te trekken.

De organisatie van de Buitenspeeldag zette de afgelopen paar jaar een verandering in. Weg van één dag volop buitenspelen, maar op naar 365 dagen buitenspelen. De Buitenspeeldag wordt dé dag waar het buitenspeeljaar op gang wordt getrokken. De kers op de buitenspeeltaart als het ware. Heel wat steden en gemeenten onderschrijven deze boodschap en maken actief werk van een speelbeleid op lokaal niveau. 


Buitenspeeldag in beeld

Stad Aarschot - JC De Klinker

Jeugddienst Maldegem

Jeugddienst Maldegem

Jeugddienst Maldegem

Jeugddienst Maldegem

Harelbeke

Gemeente Haacht
- Chris De Bom

Gemeente Haacht
- Chris De Bom

Gemeente Haacht
- Chris De Bom

Stad Tienen

Stad Tienen

Harelbeke

Kras Jeugdwerk
- Dieter Daniels

Kras Jeugdwerk
- Dieter Daniels

Kras Jeugdwerk
- Dieter Daniels

Kras Jeugdwerk
- Dieter Daniels

Jeugddienst Ninove
- Peter Van Londerseele

Stad Aarschot - JC De Klinker


VIDEO


Het belang van buitenspelen

Het buitenspelen in de buurt gaat er sinds 2008 fors op achteruit. Kinderen spelen steeds minder in hun woonomgeving. Er speelden in 2019 37% minder kinderen op straten, op pleinen en in parken dan in 2008. Meisjes vanaf 9 jaar spelen opvallend weinig buiten en vooral in de dichtbevolkte en dichtbebouwde stedelijke wijken gaat het buitenspelen fors achteruit. Dat leerden we uit het grote buitenspeelonderzoek uit 2019. 

Spelen en de mogelijkheden daartoe bepalen voor een belangrijk deel het dagelijkse leven van kinderen, en spelen is, zeker in de publieke ruimte, de kind-eigen manier om zich integreren in de buurt en de bredere samenleving. Het buiten spelen in de eigen buurt heeft een eigen, onschatbare waarde.

Waarom het buitenspelen er zo fors op achteruit gaat, ligt aan een samenspel van ruimtelijke en sociale factoren. Wat daarin juist de grootste impact heeft, blijft echter onduidelijk:

  • de toenemende institutionalisering van de vrije tijd: veel kinderen brengen een deel van hun vrije tijd door in georganiseerd verband en (dus) niet in en om het huis;
  • Daarnaast zijn de tuinen, vergeleken met 2008, zeker meer als speelruimte ingericht: in de privétuinen staan nu meer speeltoestellen, zoals trampolines. Het belang van de tuin als buitenspeelruimte valt niet te onderschatten;
  • Het toegenomen verkeer kan, gekoppeld aan de bezorgdheid hierover, ook een rol spelen;
  • Zonder enige twijfel is de toegenomen schermtijd in het afgelopen decennium, en de personalisatie van mediagebruik (tablet, smartphone), een belangrijke concurrent voor het buitenspelen;
  • ...

Kinderen en jongeren (van 6 t.e.m. 17 jaar) moeten 60 minuten per dag matig tot hoog intensief bewegen. Peuters en kleuters hebben gemiddeld 3 uur beweging per dag nodig. Als we kinderen nu niet meer aan het buitenspelen krijgen, zadelen we hele generaties op met mentale en fysieke problemen die direct of indirect te maken met het gebrek aan dagelijkse lichamelijke inspanningen van tenminste 1 uur. Samen zorgen we ervoor dat onze kinderen weer buiten gaan spelen!

Klik hier voor meer info over buiten spelen!


De Buitenspeeldag is een initiatief van Ketnet, Ketnet Junior, Nickelodeon, Nick Jr., Studio 100 TV, Goe Gespeeld!, Kind & Samenleving, Bataljong vzw, Netwerk Lokaal Sportbeleid en de Vlaamse overheid.


Onze aftermovie


Geregistreerde locaties '23


2024

Buitenspeeldag valt doorgaans telkens op de eerstvolgende woensdag na de paasvakantie. De datum voor 2024 wordt binnenkort bevestigd!


PERSTEKST minister

Tijdens de 16de Buitenspeeldag organiseren 255 gemeenten, steden en organisaties opnieuw tal van activiteiten voor kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel. Dat is een recordaantal deelnemers. En daar blijft het niet bij: met het actieplan ‘Mee(r) naar buiten?!’ wil Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle jongeren en kinderen ook op alle andere dagen van het jaar de deur uit krijgen. De tijd die kinderen en jongeren buitenshuis doorbrengen, daalt immers elk jaar opnieuw. De doelstelling is duidelijk: elk kind en elke jongere zou minstens twee uur per dag buiten moeten vertoeven. 

Lees onze algemene perstekst van 2023

Lees de perstekst van minister Benjamin Dalle over het actieplan

Benjamin Dalle, Jurgen Sprangers (Bataljong), Tine Bergiers (Goe Gespeeld!) en Johan Meire (Kind & Samenleving) delen hun visie op het belang van buitenspelen in enkele handige quotes.  


BSD in Leef-magazine


"Het klinkt cliché, maar buitenlucht is écht gezond. Bijziendheid komt bijvoorbeeld minder vaak voor bij kinderen die meer naar buiten trekken en in plassen springen bevordert het immuunsysteem. Wie veel in het groen speelt heeft bovendien meer respect voor de natuur. Spelen is ontdekken en experimenteren," aldus Tine Bergiers.

Lees hier het volledige artikel uit het Leef-magazine.


IN DE KRANT