30 apr 2024

Dit was Buitenspeeldag 2024!

Een bijzondere 17de editie

Tegenover de zonovergoten Buitenspeeldag van 2023, was deze editie een grotere uitdaging. Door meldingen van regen, hagel en rukwinden, besloten verschillende lokale besturen om hun Buitenspeeldag te annuleren of verplaatsen. Ondanks het grillige aprilweer, werd er toch in zo'n 61% van de gemeentes met veel enthousiasme buitengespeeld!

De Buitenspeeldag werd een buienspeeldag, of zelfs een binnenstebuitenspeeldag. In de regen en modder, of tussendoor in de turnzaal of onder luifels, tenten en paraplu's, werd er hevig gespeeld. Go-carten in de regen, sjezen van natte glijbanen en springkastelen, stampen in een modderpoel en grote bellen blazen. Vanuit het principe dat elke dag een Buitenspeeldag kan zijn, spoorden we iedereen aan om toch naar buiten te trekken om te ravotten.

Met de uitgestelde Buitenspeeldagen in aantocht en (hopelijk) het mooie zomerweer, kan het nieuwe Buitenspeeljaar goed ingezet worden. Dit jaar met weliswaar 366 dagen om buiten te spelen!

 

De Buitenspeeldag is een initiatief van Ketnet, Ketnet Junior, Nickelodeon, Nick Jr., Studio 100 TV, Goe Gespeeld!, Kind & Samenleving, Bataljong vzw, Netwerk Lokaal Sportbeleid en de Vlaamse overheid.


Buitenspeeldag in beeld

Sint-Katelijne-Waver - Kees en Georges

Sint-Joost-ten-Node - Bono Marting

Avelgem

District Antwerpen - Victoranio Moreno

Hugo Gerstmans

Oostkamp - Brecht Coene

#buitenspeeldag 2024

Brasschaat - communicatiedienst

Haacht - Marike Aerts

Kuurne

Wemmel


In de pers


De Buitenspeeldag van 2024 kwam landelijk in het nieuws en leidde tot veel discussie vanwege de beslissingen die werden genomen vanwege het weer. Met name de kwestie van spelen in de regen en kou kreeg aandacht, nadat verschillende evenementen waren geannuleerd of verplaatst.

Het belang van buitenspelen

Het buitenspelen in de buurt gaat er sinds 2008 fors op achteruit. Kinderen spelen steeds minder in hun woonomgeving. Er speelden in 2019 37% minder kinderen op straten, op pleinen en in parken dan in 2008. Meisjes vanaf 9 jaar spelen opvallend weinig buiten en vooral in de dichtbevolkte en dichtbebouwde stedelijke wijken gaat het buitenspelen fors achteruit. Dat leerden we uit het grote buitenspeelonderzoek uit 2019. 

Spelen en de mogelijkheden daartoe bepalen voor een belangrijk deel het dagelijkse leven van kinderen, en spelen is, zeker in de publieke ruimte, de kind-eigen manier om zich integreren in de buurt en de bredere samenleving. Het buiten spelen in de eigen buurt heeft een eigen, onschatbare waarde.

Waarom het buitenspelen er zo fors op achteruit gaat, ligt aan een samenspel van ruimtelijke en sociale factoren. Wat daarin juist de grootste impact heeft, blijft echter onduidelijk:

  • de toenemende institutionalisering van de vrije tijd: veel kinderen brengen een deel van hun vrije tijd door in georganiseerd verband en (dus) niet in en om het huis;
  • Daarnaast zijn de tuinen, vergeleken met 2008, zeker meer als speelruimte ingericht: in de priv├ętuinen staan nu meer speeltoestellen, zoals trampolines. Het belang van de tuin als buitenspeelruimte valt niet te onderschatten;
  • Het toegenomen verkeer kan, gekoppeld aan de bezorgdheid hierover, ook een rol spelen;
  • Zonder enige twijfel is de toegenomen schermtijd in het afgelopen decennium, en de personalisatie van mediagebruik (tablet, smartphone), een belangrijke concurrent voor het buitenspelen;
  • ...

Kinderen en jongeren (van 6 t.e.m. 17 jaar) moeten 60 minuten per dag matig tot hoog intensief bewegen. Peuters en kleuters hebben gemiddeld 3 uur beweging per dag nodig. Als we kinderen nu niet meer aan het buitenspelen krijgen, zadelen we hele generaties op met mentale en fysieke problemen die direct of indirect te maken met het gebrek aan dagelijkse lichamelijke inspanningen van tenminste 1 uur. Samen zorgen we ervoor dat onze kinderen weer buiten gaan spelen!

Klik hier voor meer info over buiten spelen!

Onze aftermovie


Geregistreerde locaties '24

Locaties die hun Buitenspeeldag op 17 april lieten doorgaan zijn aangeduid in het blauw, de verplaatste in geel en de geannuleerde locaties in rood.

 


Buitenspeeldag 2025

De datum voor de volgende Buitenspeeldag wordt in de loop van dit jaar gedeeld met de wereld. Hopen op beter weer!


Buitenspeeldag 2023

Blik terug op de Buitenspeeldag van vorig jaar en de zonnige beelden die toen gemaakt werden. Inspiratie voor volgend jaar?

Gouden tip: hou toch zeker rekening met het wisselvallige Belgische weer.


Partners