15 apr 2024

Buitenspeeldag met regen?

 

Elk jaar duimen we voor een zonovergoten Buitenspeeldag. Jammer genoeg is het Belgische weer onvoorspelbaar en gooit het slechte weer mogelijk roet in het eten. Wordt deze 17de editie van de Buitenspeeldag eerder een Buienspeeldag?

Wat doen we met de Buitenspeeldag na al die slechte weersvoorspellingen? Veel organisatoren stellen zich deze week de vraag: "Laten we de Buitenspeeldag nog doorgaan, verplaatsen we alles naar een nieuwe datum met hopelijk beter weer of annuleren we gewoon volledig?"

Lokale besturen en organisatoren van de Buitenspeeldag beslissen helemaal zelf of ze hun evenement(en) laten doorgaan, verplaatsen naar een nieuwe datum of annuleren.

61% gaat buitenspelen!

Zo'n 61% van de besturen besliste om de Buitenspeeldag morgen toch te laten doorgaan. Benieuwd waar jij morgen kan spelen? Kijk zeker op de interactieve kaart onderaan de pagina. Niets in jouw buurt te vinden? Trek er dan lekker zelf op uit met vrienden of familie, en creëer je eigen Buitenspeeldag!

laten Doorgaan!

Het is verleidelijk om bij koud, nat weer binnen te blijven. Maar ook bij slecht weer kan je buiten spelen! Want hoe heerlijk is het om in plassen te springen, door modder te rollen of van een heuvel te slieren? Probeer het slechte weer dus te zien als iets positief. Weer of geen weer, altijd buitenspeelweer!

1. Gezond verstand

Gebruik je gezond verstand om in te schatten of jullie Buitenspeeldag kan doorgaan en op welke manier dit zou kunnen. Maak een risico-analyse van jullie situatie. Wees creatief en flexibel om de Buitenspeeldag ondanks het weer toch te laten doorgaan.

2. Volg het weerbericht

Wees voorbereid op de laatste weersvoorspellingen in jouw regio. Volg het weerbericht via de website en/of de app van het KMI.

3. Check het lokale advies

Het is mogelijk dat jouw gemeente/stad/provincie lokale maatregelen neemt. Volg de officiële communicatiekanalen van de gouverneur en jouw gemeente/stad om op de hoogte te blijven.

4. Locatie

Screen de locatie(s) waar je een Buitenspeeldag organiseert. Misschien zijn er alternatieve locaties beschikbaar met een overdekte speelruimte om te schuilen? Let op voor plaatsen met veel bomen. Onstabiele bomen of loshangende takken kunnen gevaarlijk zijn na hevige wind.

Wordt er in jouw regio heftig onweer voorspelt, dan kan je misschien binnenruimtes ombouwen tot een 'omgekeerde Buitenspeeldag': voorzie nog steeds dat blotevoetenpad met takken en kiezels, laat een bloemenketting maken door geknutselde madeliefjes en bouw een kabouterbos met tafels, stoelen en toneeldoeken.

Verander je de locatie van de Buitenspeeldag? Vergeet niet om dit goed te communiceren via verschillende kanalen zodat je eventuele bezoekers op de hoogte zijn. Hang een bericht uit op de oorspronkelijke locatie met verwijzing naar de nieuwe locaties en voorzie eventueel richtingaanwijzers.

5. Materiaal

Maak losse materialen zoals tenten, springkastelen en standjes goed vast of verplaats ze naar een overdekte (binnen)locatie. Scherm elektrische draden en toestellen goed af van de regen. Laat geen voorwerpen rondslingeren die gemakkelijk kunnen wegwaaien.

6. Gepaste kledij

Trek je regenjas aan en haal die schattige rubberlaarzen nog eens boven. Doe een oproep bij je bezoekers om in gepaste regenoutfit te komen spelen. Laat hen eventueel droge reservekledij meebrengen.

Voorzie een plek om na het spelen op te warmen, leg een stapel handdoeken en fleecedekentjes klaar en maak warme chocomelk of soep. Niets gezelliger dan samen opwarmen na het buitenspelen!

VERPLAATSEN OF ANNULEREN!

Maken jullie de inschatting dat het te gevaarlijk is om activiteiten te organiseren en lijkt het onmogelijk om op zo'n korte tijd een alternatieve Buitenspeeldag te organiseren? Alle begrip daarvoor!

Zoek gerust een alternatieve datum en verplaats jullie lokale Buitenspeeldag naar een nieuwe datum of begin alvast aan de brainstorm van Buitenspeeldag 2025. Soms kan het gewoon niet anders. Gelukkig zijn er 365 dagen in een jaar, dus elke dag is Buitenspeeldag!

Meer weten over 365 dagen buitenspelen?

Communicatie

Wees duidelijk in je communicatie dat jullie de Buitenspeeldag verplaatsen naar een nieuwe datum of volledig annuleren. Zorg ervoor dat je verschillende kanalen gebruikt zodat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn en niet voor niets op de verlaten locatie verschijnen.


Hier wordt nog buiten gespeeld

Om zeker te zijn dat een lokale Buitenspeeldag doorgaat, bekijk je best de website van jouw gekozen locatie. Deze website kan je vinden via de locaties op onze buitenspeeldagkaart.

Spelen bij slecht weer

Laat je inspireren door deze speelideeën bij slecht weer: veel wind, regen of koude temperaturen. Geen probleem! Ooit al een regenkunstwerk gemaakt of tikkertje paraplu gespeeld?