Samenwerken op de Buitenspeeldag

Tijdens de Buitenspeeldag kan je op verschillende manieren samen gaan werken. We sommen hier enkele manieren op ter inspiratie.

Intensieve samenwerkingen

Een Buitenspeeldag hoef je als (vaak) gemeentelijke dienst niet alleen te dragen. Rijk de hand uit naar lokale verenigingen of andere gemeentelijke diensten om de Buitenspeeldag samen te trekken. 

Denk bijvoorbeeld aan: de sportdienst, de uitbater van de sportvelden, de parochie die hun terreinen kan openstellen, de Coordinator kinderopvang die mee aan dezelfde kar wilt trekken, het OCMW die met hun oog op toegankelijkheid kijkt naar de organisatie, de lokale jeugdraad of het lokaal overleg kinderopvang,... 

Er zitten heel wat voordelen aan samenwerken: Uiteraard maken vele handen lichter werk. Maar iedereen vertrekt ook vanuit hun wereld en doelgroep. Door verschillende werelden samen te brengen, krijg je een gevarieerd aanbod. Door samen te werken met andere sectoren kunnen zij hun eigen aanbod in de kijker zetten en samen werken aan de bekendheid van het (gemeentelijk aanbod én er voor zorgen dat élk kind eens de kans krijgt om te proeven van bepaalde activiteiten. 

Samenwerking rond aanbod of ondersteuning

Ga op zoek naar organisaties, partners, die hun deuren willen open zetten en iets willen komen doen op jouw Buitenspeeldag. Een activiteit organiseren, het plein voor hun locatie mee inrichten, Een zumbales, dat toch al gepland stond op dat moment, openstellen en buiten organiseren, een theatervoorstelling buiten laten doorgaan of deelnemers zich laten duiken in de verkleedkoffer van de lokale toneelgroep, het jeugdhuis die zijn deuren en terras opent voor een heuse tienerfuif? Hoe cool is dat?! 

Er zijn waarschijnlijk ook heel wat organisaties die hun schouders willen steken onder een deelaspect van de Buitenspeeldag. Vraag eens aan de lokale jeugd/sport/cultuurwerkingen of ze een toog willen uitbouwen, of soep willen voorzien? Wie bemant de schminkstand of helpt een handje bij de klimmuur? 

Omliggende organisatoren uitnodigen

Rijk de hand uit naar omliggende organisatoren om hun dagelijkse werking eens op een andere manier vorm te geven op de Buitenspeeldag. 

Nodig de zwemclub, de kinderopvang, de knutselklas,... uit om met hun begeleiders en kinderen naar de Buitenspeeldag te komen. Zo kunnen meer kinderen genieten van de Buitenspeeldag, zonder dat hun ouders verlof moeten nemen. Een win-win! 


Buitenspeeldag x Vlaanderenleestdag

De Vlaanderenleest-dag valt dit jaar samen met de Buitenspeeldag op 23 april 2025. Tijd om na te denken over mogelijke samenwerkingen!

Lezen op een Buitenspeeldag, is dat niet raar? Nee hoor! Een leeshoekje als buitenspeelactiviteit is zeker niet ongewoon, het brengt rust, afwisseling, kansen, gespreksmogelijkheiden, verruiming van je buitenspeeldag is dus gegarandeerd!

Enkele ideetjes: maak een leeshoekje op je Buitenspeeldag, creeër een snoezelruimte, print speelideeën uit die kinderen zelf kunnen lezen, organiseer een leeswandeling met speelse elementen, maak een boekenverzamelkaart,... je kan het je zo gek niet bedenken.

 

Meer info: www.vlaanderen.be/vlaanderenleestdag

Buitenspeeldag x Erfgoeddag

Erfgoeddag zal plaatsvinden op zondag 27 april, de zondag na de buitenspeeldag. 

Ideaal ook om hier je activiteiten op elkaar af te stemmen, te combineren, ... en de handen in elkaar te slaan. 

Breng een historisch figuur naar buiten op je buitenspeeldag, speel rondom, in, ... een gebouw dat bij jullie als erfgoed erkend is, boots verhalen na ..... 

De ideale dag om je stad/gemeente wat in de kijker te zetten. Bekijk de inspiratieblogs van Erfgoeddag, boordevol ideeën, werkvormen, mogelijke locaties, partners en voorbeelden. Je ontdekt er nieuwe tools en ideeën die je kunt toepassen op jouw eigen activiteit. 

 

Meer info: https://faro.be/inspiratie-erfgoeddag