Ga mee(r) naar buiten!

Op zoek naar speelinspiratie?

Onze speelideeën zijn uitgewerkt om toegankelijk te zijn voor gezinnen, onder de noemer "ook voor thuis!"

Omdat 365 dagen buitenspelen in België ook allerlei weersomstandigheden met zich meebrengt, zijn enkele speelideeën specifiek voor regen, herfstweer, of vrieskou. 

Speel je mee?


Waarom buitenspelen?

Buiten zijn is ongelooflijk belangrijk voor elk kind en elke jongeren. Tijd buiten spenderen heeft rechtstreeks effect op heel wat aspecten van het leven. 

Als we het hebben over buitenspelen gaat het meer dan enkel en alleen maar over het buitenspelen van kinderen. Ook tieners en jongeren vertoeven heel wat tijd buiten. Het buiten zijn is voor elke doelgroep anders, het wordt anders ingekleurd, maar het is daarom niet minder belangrijk. 


Buiten spelen en buiten zijn dat is; spelen in de eigen tuin, voetballen op het pleintje in de buurt, rondhangen op het skatepark, krijttekeningen maken in de straat en op de stoep, fietsen en rollerskaten van en naar je vrijetijdsbesteding, ravotten op de speelplaats, kampen bouwen in de bossen, schuilen onder een luifel aan de supermarkt, ...

Benieuwd waarom buitenspelen en buiten zijn zo belangrijk is? Lees er alles over...  


Hoe vaak ben jij buiten?

Heb je enig idee hoeveel uren op een dag, laat staan een jaar dat jij buiten vertoeft? 

Twintig? 

Vijfentachtig? 

Honderdvijfentwintig?

Zevenhonderdzesendertig? 

Spelen, skaten, sporten, bewegen of gewoon samen zijn. Alles telt, zolang het maar buiten is! Kleur een bolletje per uur dat je buiten bent geweest en bekijk hoeveel jij op een jaar buiten leeft! 
Download hier de tracker. 


Wees een buitenspeelheld!

 

 

 

Kind & Samenleving verzamelt dé 10 uitdagingen om een echte buitenspeelheld te worden. 


In de tekst bij de poster beschrijven ze meer uitgebreid waarom buitenspelen voor kinderen van onschatbare waarde is. Voor later, maar vooral voor nu. Buitenspelen is een avontuur met kans op kleine heldendaden.

Download hier de poster! 

De 10 uitdagingen

 

  1. Met elkaar leren omgaan, én opkomen voor jezelf 
  2. Het avontuur opzoeken en zo risico's leren inschatten 
  3. Creatieve oplossingen verzinnen 
  4. Ontdekken wat je goed kan en graag doet 
  5. Bewegen, bewegen! En daar alle ruimte voor nemen 
  6. Je buurt leren kennen 
  7. Eén worden met de natuur 
  8. Veerkracht ontwikkelen
  9. Je leven zelf in handen nemen (en eigen plekjes maken) 
  10. Buitenspelen, je wordt er superblij van 

 

 


KINDEREN SPELEN STEEDS MINDER BUITEN, TERWIJL ALLE DESKUNDIGEN HET EROVER EENS ZIJN DAT BUITENSPELEN VAN ONVERVANGBARE WAARDE IS VOOR DE ONTWIKKELING.

Inspiratie om naar buiten te trekken

Bevrijd de speeltijger - Kind&Samenleving

Om ook anderen warm te maken voor dat buiten spelen, kan je hier de heerlijke speelposter van Kind & Samenleving gratis downloaden. Daarmee willen ze kinderen uitdagen om wat vaker 'rond te spoken.' Want buiten spelen is zo waardevol voor kinderen en voor de hele samenleving. 

Speel-eet-beleefbos - Bos+

Een speel-eet én beleefbos? Dat is een plek waar speelbos gecombineerd wordt met voedselbos. Zo worden speelbosjes voorzien van robuuste klimbomen, maar je kan er ook sneukelhagen vinden! Wat wil een kind nog meer op kamp? De trajecten monden uit in een inspiratiegids waarmee iedere jeugdbeweging aan de slag kan

Checklist - De Boom In

Kinderen willen buiten spelen, diertjes zoeken, in de bomen klimmen en kampen bouwen en nog veel meer... De Boom In stelde een Checklist samen van 50 bos-aardige dingen die je gedaan moet hebben voor je 12de! Geniet van het avontuur en de natuur. 

Geocachen!

Wist je dat er miljoenen doosjes verstopt zitten over de hele wereld? Geocachen is een spel waarbij je op zoek gaat naar ‘caches’ die door andere spelers verstopt zijn. Aan de hand van de coördinaten of met de app ga je op zoek naar de locatie en zoek je daar naar het verstopte doosje.  Natuurpunt verzamelde er al een hele hoop! 


Op pad met een speelkaart

Heeft jouw gemeente een eigen speelkaart? Trek er dan op uit en ontdekt heel wat nieuwe plekjes. Enkele leuke voorbeelden zijn Brussel | Nijlen | Sint-Niklaas 

Spelen in eigen tuin

Het project 'Spelen in eigen tuin' daagt ouders en kinderen uit om van hun eigen tuin een avontuurlijk speelterrein te maken. Met concrete werkvormen en veel ideeënfiches!

Snuit! - Natuurpunt

Natuurpunt verzamelde heel wat leuke natuurlijke speelideetjes voor jullie. Snuister eens rond in hun aanbod en trek er op uit! 

 

Beleef het bos - Bos+

Zin om gewoon eens het bos in te gaan? Op zoek naar leuke weetjes over bossen of een leuk bosspel? Op deze pagina van BOS+ vind je kant-en-klare spelen in én over het bos. 


Speelidee.be - Vlaamse Dienst Speelpleinwerk

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk biedt je heel wat inspiratie en uitgewerkte speelideetjes. Ga aan de slag met de uitgewerkte fiches of zet volop in op het nadoen van één van hun filmpjes! Pret verzekerd. 

 

Meet-je-met-een-dier - ANB

Kan jij sneller zigzaggen dan een stekelbaars, beter flapperen dan een roodborstje, sneller graven dan een das? Download Meet je met een Dier en ga de strijd aan in 12 spannende uitdagingen! 

'Spelen en Sporten' - Gezinsbond

De Gezindsbond daagt jong en oud uit om heel wat activiteiten samen te doen. Op hun website kom je terecht op heel wat leuke inspiratie om er samen op uit te trekken; van wandeltochten, tot sporten, tot leuke speelplekken ontdekken.  

Trage wegen

Trage wegen vormen een belangrijk onderdeel van het gemeentelijke speelweefsel: het zijn zowel verbindingen naar speelplaatsen als plekken om op te spelen en te verblijven.  Gebruik jij ze al om je veilig te verplaatsen?


Ga meer beleven!

Op zoek naar leuke activiteiten bij jou in de buurt, in de natuur? De Regionale Landschappen verzamelen heel wat zaken voor jou. Zoek even op waar je woont en bekijk wat er allemaal in de buurt te beleven valt! 

1000UurDeDeurUit - Maison Slash

Maison Slash inspireert ouders en gezinnen om uit hun kot te gaan met #1000UurDeDeurUit! Want na al dat schoolwerk en rennen van hobby naar hobby, eindigen ze maar al te vaak voor wat cool down tijd achter een scherm naar keuze. Maar dan komt de vraag ... Zijn de kinderen wel buiten geweest vandaag? Daarom deze rubriek bomvol inspiratie!

 

Multimovepaden – Sport Vlaanderen en ANB

Een Multimovepad is een bewegwijzerd beweeg- en belevingspad met natuurlijke hindernissen en houten constructies. Kinderen vanaf drie jaar kunnen zo op een speelse manier gestimuleerd om de 12 bewegingsvaardigheden te oefenen die nodig zijn voor hun ontwikkeling.


Buitenspeeldag!

 

De Buitenspeeldag wordt al sinds 2005 georganiseerd in Vlaanderen en Brussel. Het kent een jarenlange traditie van kinderen en jongeren samenbrengen en het belang van buitenspelen in the picture te zetten. 

Alle schermen gaan dan op zwart en heel wat kinderzenders roepen op om naar buiten te trekken. 

De kans is groot dat ook jouw gemeente of stad werk maakt van een leuke Buitenspeeldag! Spring de fiets op en ga naar buiten. Alleen, met vrienden of met je hele gezin. Benieuwd wat er in jouw buurt te doen is? 

 



Buitenspelen in kaart gebracht!

Er bestaan heel wat fijne plekken om buiten je tijd te spenderen. Heel wat spelers op het veld verzamelden reeds die waardevolle plekken voor jou. Neem gerust een kijkje en trek er op uit. 

Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog een helehoop kaarten. Weet jij er nog eentje? laat het ons gerust weten via  ");

  • Zit er een artiest in jou? Op deze legale graffiti muren kan jij naar believen gaan oefenen! Is er eentje bij jou in de buurt? 
  • Je kan via deze kaart speelnatuurlocaties zoeken. Je vindt er de lijst van waaw-plekken die Springzaad geselecteerd heeft. Het is niet een verzameling van alle speelnatuurplekken maar van de echte 'must-sees'. Neem zeker eens een kijkje! 
  • Jeugdmaps heeft op dit moment verruit de grootste databank met jeugdinfrastructuur en speelterreinen. 
  • Een speelzone in je buurt kan je hier zoeken. 
  • BOS+ wil scholen, zorginstellingen en terreinen van jeugdverenigingen en -verblijven ondersteunen om (bio)diverse, toegankelijke, en speelvriendelijke groenvoorzieningen aan te leggen. Ze verzamelden alle reeds-gerealiseerde wonderwoudjes op een kaart
  • Antwerpen speelt buiten! Ontdek maar liefst meer dan 500 plaatsen om te spelen. Schommel je graag? Speel je graag verstoppertje? Of ben je een krak in skateboarden? Voor ieder wat wils. Op deze kaart vind je: speelbossen, natuurlijke speelterreinen, skateterreinen, parken en sportterreinen.
  • Op onze eigen website vind je alle activiteiten die zich hebben geregistreerd als een Buitenspeeldag-activiteit. Benieuwd waar er allemaal eentje doorgaat, dat vind je hier!

Goe Gespeeld! zocht het reeds voor je uit!

Wist je dat Goe Gespeeld! sinds 2008 het recht op spelen verdedigd? Goe Gespeeld! is een netwerk van heel wat speelse partners die, via elk hun eigen dienstverlening en doelgroep, hard werk maakt van het recht op spelen en het recht op vrije tijd. 

Zij brengen alle experten over Vlaanderen en Brussel samen om de verschillende aspecten van 'Goe Spelen' in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat er altijd en overal goe gespeeld kan worden. 

Zij verzamelden ook al een hele hoop informatie over verschillende aspecten van goe spelen; waaronder buitenspelen zeker eentje is! 

Ga aan de slag met heel wat thematieken!

Spelen is wat ze doen

Spelen is een van de belangrijkste manieren waarop kinderen in de wereld staan. In hun spel maken en hermaken ze hun wereld en krijgen er zo grip op. Lees meer...

 

Spelen in de openbare ruimte

Spelen in de openbare ruimte is meer dan het openstellen van speelstraten. De straat is van iedereen, niet enkel van de auto, het is ook een verblijfs-, speel- en ontmoetingsruimte. Lees meer... 

Spelen in het groen

Kinderen hebben nood aan direct contact met de natuur. Dat is onmisbaar voor hun ontwikkeling, gezondheid, fysieke conditie, milieubewust zijn...  Lees meer...

Spelen is geen overlast

Spelen van kinderen brengt sowieso geluid ('lawaai') met zich mee en niemand mag verwachten dat kinderen in volledige stilte gaan spelen. We geven kinderen de nodige ruimte om voluit te kunnen spelen.  Lees meer... 

Veilig verplaatsen

Zelf stappen of fietsen is een goed alternatief voor de achterbank van mama's/papa's auto. Daarom creëren we een netwerk van verbindingen van formele en informele speelplekken en speelaanleidingen.   Lees meer... 

Plaats voor jeugdwerk

Honderdduizenden kinderen en jongeren nemen in Vlaanderen en Brussel deel aan activiteiten van jeugdverenigingen. Krijgen zij genoeg plaats om te spelen? Lees meer... 

Verdraagzaamheid t.a.v spelen

Spelen is essentieel voor opgroeiende jeugd, maar tegelijk lijkt de hedendaagse maatschappij minder tolerant te worden tegenover spelende kinderen. Lees meer... 


Rekening houden met kinderen en jongeren

Maatregelen kunnen soms onverwachte neveneffecten hebben en niet in het minst op kinderen en jongeren. Daarom worden alle beleidsmaatregelen afgetoetst op eventuele nadelige nevenwerkingen voor kinderen. Lees meer... 

De openbare ruimte mee ontwerpen

De ruimte in Vlaanderen en Brussel is schaars. Mensen hebben plaats nodig om te wonen, te werken, zich te ontspannen en te verplaatsen. Er is ruimte nodig voor groen en natuur, voor landbouw, industrie... Lees meer...

Spelen in de stad

De mogelijkheid om te spelen in de stad is belangrijk. Voor sommige kinderen en jongeren is de stad de enige speelplek die ze hebben. Maar spelen in de dichtbebouwde stad is niet vanzelfsprekend door het groeiende verkeer... Lees meer... 

Spelen in de buurt

Kinderen spelen het vaakst buiten en dicht bij huis. De straten en buurtpleinen zijn het toneel van verstoppertje, fietsen, een partijtjes voetbal. Het zijn de plekken waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten en avontuurlijk kunnen spelen. Dit willen we maar al te graag stimuleren!  Lees meer... 

Spelen voor alle kinderen en jongeren

Spelen is voor iedereen, ongeacht fysieke of verstandelijke vaardigheden. Alle kinderen hebben een fundamenteel recht op spelen. Aan dit recht wordt voor kinderen met een handicap in de praktijk nauwelijks voldaan. Hoog tijd dat daar iets aan gedaan wordt want samen spelen en samen bewegen is voor iedereen!  Lees meer... 

Risicovol spelen

Bij risicovol spelen kan een kind zich bezeren of onaangenaam voelen, maar het kan ook zeer waardevolle en positieve ervaringen opdoen. En om die positieve ervaringen is het ons te doen!  Lees meer... 

Buitenspelen

Hoe een kind thuis buiten speelt is anders dan de noden die het buitenspeelkind heeft als het speelt in de openbare ruimte. Zet datzelfde kind in een schoolomgeving of op de scouts, dan veranderen die noden weeral. Is het kind 4 of 16, dan veranderen die noden met elk levensjaar of levensfase. Lees meer...