Buiten zijn in de vrije tijd

Als aanbieder in de vrije tijd (is het nu sport, cultuur, opvang, jeugdwerk, activiteiten na school,...) kan je ook fel inzetten op het stimuleren van meer buiten zijn. 

Als organisator van vrijetijds-activiteiten kan je (delen van) je werking buitenlaten doorgaan. Dat lijkt evident. Uiteraard vraagt dit een goede planning en een omgeving en infrastructuur dat dat toelaat.  

Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om er mee aan de slag te gaan. Kleine aanpassingen kunnen op hun beurt een enorme impact hebben op de gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en jongeren.  

Benieuwd waarom je zou moeten inzetten op het meer buiten zijn? Lees er hier alles over.  


Organiseer activiteiten in de buitenlucht

Vrijetijdsaanbieders kunnen activiteiten organiseren die kinderen en jongeren aanmoedigen om naar buiten te gaan en te spelen. Dit kan bijvoorbeeld een sporttoernooi, een wandeling of een speurtocht zijn. Door deze activiteiten leuk en uitdagend te maken, kunnen kinderen worden gestimuleerd om meer tijd buiten door te brengen.

Zit jouw specifieke werking om een goede reden binnen? probeer dan in te zetten op pauzemomenten die je buiten laat doorgaan. Even ravotten tussen het leren van blokfluit, of een koekje eten in de zon na het zwemmen; het kan allemaal!


Sport- en spelkoffers

Zin om nieuw speelmateriaal te verkennen? Je kan per provincie sport- en spelkoffers uitlenen. Een sport- en spelkoffer is een compacte set van gevarieerd materiaal waarmee je een namiddagvullend programma kan opstellen. Meer informatie vind je via GezinsSportVlaanderen 

Checklist - De Boom In

Kinderen willen buiten spelen, diertjes zoeken, in de bomen klimmen en kampen bouwen en nog veel meer... De Boom In stelde een Checklist samen van 50 bos-aardige dingen die je gedaan moet hebben voor je 12de! Geniet van het avontuur en de natuur.  

Geocachen

Wist je dat er miljoenen doosjes verstopt zitten over de hele wereld? Geocachen is een spel waarbij je op zoek gaat naar ‘caches’ die door andere spelers verstopt zijn. Aan de hand van de coördinaten of met de app ga je op zoek naar de locatie en zoek je daar naar het verstopte doosje.  Natuurpunt verzamelde er al een hele hoop!  

Spelfiches - JD Don Bosco

Met onze app ‘Spelfiches’ heb je honderden spellen meteen in je broekzak. Zo gaat je voorbereiding nog sneller. Opdrachten, kennismakingspellen, groepen verdelen, binnenspelen ... In een groot spel werk je vaak met kleinere spellen, maar ook tijdens vrije momenten is het handig een spel achter de hand te hebben. 


Speelidee.be - VDS

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk biedt je heel wat inspiratie en uitgewerkte speelideetjes. Ga aan de slag met de uitgewerkte fiches of zet volop in op het nadoen van één van hun filmpjes! Pret verzekerd.  

SNUIT! - Natuurpunt

Natuurpunt verzamelde heel wat leuke natuurlijke speelideetjes voor jullie. Snuister eens rond in hun aanbod en trek er op uit!

Beleef het bos - Bos+

Zin om gewoon eens het bos in te gaan? Op zoek naar leuke weetjes over bossen of een leuk bosspel? Op deze pagina van BOS+ vind je kant-en-klare spelen in én over het bos. 

Meet-je-met-een-dier

Kan jij sneller zigzaggen dan een stekelbaars, beter flapperen dan een roodborstje, sneller graven dan een das? Download Meet je met een Dier en ga de strijd aan in 12 spannende uitdagingen!  


Trage wegen

Trage wegen vormen een belangrijk onderdeel van het gemeentelijke speelweefsel: het zijn zowel verbindingen naar speelplaatsen als plekken om op te spelen en te verblijven.  Gebruik jij ze al om je veilig te verplaatsen?

Buitenbeentjes

Met dit kaartspel wordt een tocht een toffe activiteit voor ieder kind. Door de opdrachten speel, kwebbel en tuimel je door de natuur en laat je je fantasie de vrije loop. Kindvriendelijk wandelen ten top! #buitenmetdiebeentjes 

Boerplay

Even een frisse neus halen? Lekker buitenspelen en bewegen met vriendjes en genieten van de frisse buitenlucht. Bij Boerplay verzamelden ze allerlei buitenspeeltips die je thuis of in de buurt kunt doen. 

Speelkaart

Heeft jouw gemeente een eigen speelkaart? Trek er dan op uit en ontdekt heel wat nieuwe plekjes. Enkele leuke voorbeelden zijn Brussel | Nijlen | Sint-Niklaas  



Maak gebruik van de beschikbare ruimte OF zet in op meer ruimte creëren

Of je nu eigenaar bent van de infrastructuur waarin jouw werking doorgaat of je kan er als huuirder gebruik van maken: zet hoe dan ook in op zoveel mogelijk buiten zijn.  

Is er geen ruimte ter beschikking? Treedt met je werking dan - letterlijk én figuurlijk - naar buiten. Denk eens aan een gitaarles in het bos of een activiteit op het dorpsplein of ga eens aankloppen bij lokale boeren om hun weide te gebruiken.
De publieke ruimte is van iedereen, maak daar dus ook maar gerust gebruik van! 

Daarnaast kan je inzetten op gedeeld gebruik. Klop aan bij scholen, organisaties of het gemeentebestuur in de buurt en bekijk samen hoe jullie de beschikbare ruimte kunnen delen. Wie weet kom je zo wel tot een leuke samenwerking! 

De Speelplaats met toekomst


De Ambrassade publiceerde, samen met heel wat partners, een publicatie over het delen van schoolspeelplaatsten. Ze schuiven 10 speerpunten naar voor voor een speelplaats met toekosmt. 

 

Ruimte delen met kinderen en jongeren


Van 2014 tot 2017 zette 
De Ambrassade in op het project “Ruimte delen is ruimte creëren”. De doelstelling van dit project was: Tegen eind 2017 is ruimte delen met kinderen, jongeren en hun organisaties een evidentie en een realiteit.  Bekijk de onderzoeksresultaten.  

Infrastructuur - een plek voor je werking

 

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk inspireert speelpleinen en vakantiewerkingen met een hele pagina rond infrastructuur en alles errond. Van good practises tot tips en tools om met je eigen infrastructuur aan de slag te gaan.  

De speeltijd, maak er iets van


Steeds meer scholen koesteren de wens om speelplaatsen avontuurlijker en speelser te maken. Daarom maakte Kind & Samenleving een publicatie rond de speeltijd op school en hoe je werk kan maken om die tijd zo goed mogelijk in te vullen


Spelen in de buurt

Elk jaar organiseert het netwerk Goe Gespeeld! een actie om actief en avontuurlijk spelen in de kijker te zetten. In 2022 kozen we als thema ‘Spelen in de buurt’ en organiseerden we een actie over heel Vlaanderen en Brussel. Deze had als doel om kinderen, jongeren en hun organisaties plekken in de aandacht te laten brengen die betekenisvol zijn voor hen en om hierover in gesprek te gaan met lokale beleidsmakers. Daarnaast wilden we ook het brede publiek en beleidsmakers confronteren met de problematiek van en de nood aan meer jeugdvriendelijke en duurzame ruimte in Vlaanderen en Brussel. 
Kom meer te weten over de actie... 

Goe Gespeeld! is een netwerkorganisatie die het recht op spelen voor kinderen wil garanderen. We willen de belangen van spelende kinderen behartigen door het informeren en in gang zetten van de relevante spelers. Leer ons kennen!