Meer buiten zijn stimuleren

Dat is aanmoedigen en aanpassen

Kinderen en jongeren stimuleren om meer van hun tijd buiten te spenderen vraagt een brede aanpak. Elke sector, elkieder die in contact komt met kinderen en jongeren kan daarbij hun steentje bijdragen. 

Het is geen kwestie van kinderen en jongeren gewoon de deur uit te zwieren; het gaat om duurzame keuzes maken die het buiten zijn kwalitatief ondersteunt. 

Het draait ook niet énkel en alleen om die kinderen en jongeren de goesting te doen krijgen om naar buiten te treden, het vraagt een (her)opvoeding van de maatschappij. Kinderen en jongeren moeten ook welkom zijn in die buitenruimte om hun ding te doen. 

Je hoort het al, werk voor de boeg!  


Inzetten op meer buiten zijn...

Inzetten op meer buitenzijn kan ieder vanuit zijn unieke rol waarmaken. We splitsen voor jullie enkele rollen die je kan opnemen. Elk met hun eigen tools en aanpak om het buiten zijn van kinderen en jongeren meer te gaan stimuleren. 

Snuister gerust ook rond in de andere doelgroepen, wie weet geraak je wel geïnspireerd! 


Als lokaal bestuur heb je zo goed als alles in handen om kinderen en jongeren dé ideale omgeving te geven om volop buiten hun ding te doen. 
Het investeren in een (buiten)speelbeleid in jouw gemeente of stad is dan ook essentieel om hier werk van te maken.

Ga aan de slag met alle diensten om te bekijken hoe zij kunnen bijdragen aan het speelbeleid en welke zaken zij, vanuit hun unieke rol, kunnen uitvoeren om het spelen te stimuleren. 


Als ruimtelijke planner ben je getraind om na te denken over ruimte die ter beschikking is. Neem jij daarin de stem van kinderen en jongeren mee? 

Kinderen en jongeren verplaatsen zich op een unieke manier in en rond een stad/ gemeente. Ze gebruiken de (semi-)publieke ruimte op zoveel verschillende manieren, vaak anders dan de gemiddelde volwassenen dit doet. Bij de inplanting/planning van ruimtelijke structuren hou je dus best rekening met al deze facetten.



Als jeugdwerk, als sportvereniging of de kinderopvang,... welke soort organisatie en aanbod je ook hebt in de vrijetijd van kinderen en jongeren, ook jullie kunnen inzetten om dat aanbod het buiten zijn te laten inspireren. 

Van buiten activiteiten organiseren, tot het aanbieden van ondersteunend materiaal om dat buitenspelen te stimuleren tot de pauzes buiten te laten gebeuren. Heel wat kansen!


Als (groot)ouder heb je een unieke rol te spelen in dit buitenspeelverhaal.
Het al dan niet hebben van een eigen tuin of buitenruimte is één ding. Maar het inzetten op het stimuleren van meer buiten zijn kan op veel meer vlakken gebeuren.

Hoe ga jij om met de beweegvrijheid van jouw kind? Hoevaak ga jij mee naar buiten met jouw kind? welk aanbod voorzie jij en welke keuzes kan jouw kind zelf maken als het aankomt op zijn eigen vrije tijd? 



Het is geen kwestie van kinderen en jongeren gewoon de deur uit te zwieren; het gaat om duurzame keuzes maken die het buiten zijn kwalitatief ondersteunt